• Netwerken in

    een inspirerende

    elektrische omgeving

    banner

Duizenden Nederlanders rijden elektrisch dankzij testrijders Project A15.

Utrecht, 30 april - Duizenden Nederlanders uit de omgeving Rotterdam-Nijmegen rijden het komende jaar elektrisch. Hoe? Doordat vanaf vandaag 25 testrijders uit de omgeving Arnhem-Nijmegen hun Nissan LEAF met zoveel mogelijk mensen delen. In maart startten in Rotterdam al 10 testrijders die hun elektrische auto delen. ‘Dankzij het delen van deze 35 elektrische auto’s verspreidt elektrisch rijden zich als een olievlek langs de A15,’ aldus Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu. De testrijdersactie is onderdeel van Project A15, een initiatief van Natuur & Milieu en Milieudefensie om elektrisch rijden op schone stroom te stimuleren.

Duizenden Nederlanders rijden elektrisch dankzij testrijders Project A15.

Rijd mee in de elektrische colonne

Op vrijdag 2 mei om 14.30 uur ontvangen de Testrijders de autosleutels uit handen van de Arnhemse wethouder Margreet van Gastel. In colonne rijden de testrijders om 15.00 uur van Arnhem naar het stadscentrum van Nijmegen. Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra geeft de testrijders in De Waag om 16.00 uur nog de laatste zakelijke tips om het autodelen tot een succes te maken. Journalisten zijn van harte uitgenodigd om mee te rijden in de auto van één van de testrijders en zelf elektrisch rijden te ervaren. Aanmelden kan bij j.vanzwieten@natuurenmilieu.nl.

 

Van boer tot burgemeester

De testrijders zijn een zeer divers gezelschap. De gemeentes Arnhem en Nijmegen zijn twee van de ‘testrijders’: zij delen de Nissan LEAF met ambtenaren, wethouders en burgemeester. Ook het ROC Nijmegen, bedrijvenparken, een biologisch landbouwbedrijf, ondernemers en particulieren maken daarnaast deel uit van het testrijdersteam. Eén ding hebben de testrijders gemeen: ze delen hun auto graag met anderen.

‘Elektrisch rijden is schoner, stiller en zorgt voor een zeer lage CO2 uitstoot. Goed nieuws dus voor iedereen die auto rijdt, maar ook voor degenen die nooit autorijden. Zij profiteren van schonere lucht en minder geluidsoverlast,’ aldus Jan van der Meer, wethouder van Nijmegen.

 

Testrijders in competitie

De 25 testrijders strijden komend jaar voor mooie prijzen: wie verhuurt zijn elektrische auto het meest? Wie heeft de opvallendste manier om te delen? De testrijders bepalen zelf de verhuurprijs van hun auto. Geïnteresseerde huurders vinden de 25 testrijders en de locaties van de auto’s op projecta15.nl/testrijders. De huurder kiest een testrijder, reserveert via de button bij SnappCar en rijden maar.

 

Autodelen en elektrisch rijden

Autodelen is hot. Uit onderzoek (Motivaction, 2013) blijkt dat een kwart van de rijbewijsbezitters een deelauto wil gebruiken. Via de Testrijder’s auto’s kan iedereen laagdrempelig een elektrische auto uitproberen. Uit Engels onderzoek onder 350 overstappers blijkt dat elektrisch rijden verslavend is. 80% die overstapt op elektrisch rijden wil niet anders meer. In Rotterdam hebben twee huurders zelf al een Nissan LEAF gekocht.

 

Partners van testrijders

De testrijders doen het niet alleen. Partners zijn het autodeelplatform SnappCar, dealerorganisatie Bochane en leasemaatschappij Leaseplan. De gemeenten Arnhem en Nijmegen en The New Motion ondersteunen het project.

 

Over Project A15

Project A15 is een initiatief van Natuur & Milieu en Milieudefensie en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Project A15 heeft tot doel om in 2015 40.000 mensen in elektrische deelauto’s te laten rijden, op stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen uit het gebied rondom de A15.